Kelime anlamı olarak etkileyen Kişi anlamına gelen Influencer, sosyal medya platformlarında sahip olduğu geniş kitlesini harekete geçirebilen, satın alma kararını etkileyebilen kişilere denir.
Reklamlarda oynayan ünlülerin artık güven oluşturmaması ile markalar, kendi hedef kitlesi ile uyuşan bir kitleye sahip influencerları tespit ederek ürün tanıtımını yapmayı tercih ediyor. Takip ettiği kişinin sözüne güvenen hedef kitle, satın almaya teşvik edilmiş oluyor.
Markalar Neden Influencer Pazarlamasını Tercih Ediyor?
Geleneksel pazarlamada Word-Of-Mouth (WOM) olarak bilinen ağızdan ağıza pazarlamanın dijital hali olan influencer marketing, işbirliği yaptıkları markanın görünürlüğünü ve bilinirliğini arttırır.
Markalar, büyük bütçeler ile az reklam kampanyası oluşturabilir iken influencer pazarlaması ile daha çok reklam kampanyası oluşturabiliyor ve daha organik dönüşümler alıyor.
Pandeminin etkisi ile birlikte sosyal medyanın önemini kavrayan markalar, vakit kaybetmeden kendi kurumsal kimliklerine göre dijital stratejiler oluşturdular. Pek çok marka, marka kimliği ile uyuşan influencerları seçerek, ekonomik olarak zorlu geçen bu dönemde, tüketicilerine hala var olduklarını hatırlatırlar. Organik bir şekilde ürün yerleştirme yaparak, tüketicilerin güvenini kazanmayı amaçlarlar.
Amaca uygun kişileri seçmek ise zorlu bir süreç. Markalar, işbirliği yapmak istediği influencerlar için araştırma yaparken takipçi sayılarına ve içerik tarzlarına göre seçim yaparlar.
Takipçi Sayısına Göre Influencer Türleri
1. Micro Influencer (1.000 – 50.000 Takipçi)
Sosyal medyayı aktif kullanan ancak takipçi sayıları az olan influencer’dır. Takipçi sayısı az olmasına rağmen, etkileşim oranı yüksek olan micro influencerlar, markalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Çünkü;
- Sadece reklam değil, kendi beğendikleri ürünleri paylaştıkları için kitlesinin güveni yüksektir
- Takipçi sayısı az olduğu için onlarla daha fazla vakit geçirebilir. Fikirlerinin dikkate alındığı ve görünür olduğunu hisseden kitle, takip ettiği influencer’a karşı sadakat oluşur.
- Spesifik konular hakkında içerik oluştururlar.
- “Ünlü” olarak anılmadıkları ve çok fazla reklam anlaşmaları olmadığı için daha güvenilir bir imajları vardır.
CreatorDen’in yayınladığı 2020 Türkiye Influencer Marketing raporuna göre, etkileşim oranı en yüksek mikro influencerlar Batuhan Kordel, Eda Akgün ve Herkül Altın olmuştur.
2. Macro Influencer (50B – 1M Takipçi)
Sosyal medyada iyice tanınmaya başlayan makro influencerlar, ünlü markalar ile işbirliği yaparak takipçi kitlesinin artmasını sağlar. Micro Influencer’lara kıyasla daha bilindik büyük firmalar, ürün tanıtımı için bu kişilerle işbirliği yaparlar.
Düzenli bir biçimde içerik üreterek popülerleşmiş olan makro influencer, yaptığı kaliteli içerikler sayesinde organik bir büyüme elde eder ve ünlü olarak bilinmeye doğru ilerler.
Daha profesyonel ve marka işbirliği fazla olduğu için yüksek bütçelidir.
CreatorDen’in yayınladığı rapora göre, 2020 yılının en başarılı Makro Influencerları Pelin Baynazoğlu (pqueen), Lale Onuk ve Enis Kirazoğlu olmuştur.
3. Mega Influencer ( 1M+ Takipçi)
Grubun çoğunluğunun aktör, şarkıcı ya da YouTuber, Twitch yayıncılar gibi herkes tarafından bilinen genellikle ünlü kişilerdir. Takipçi sayıları çok yüksek olduğu için, yaptıkları bir paylaşım ile büyük kitleleri harekete geçirebilme özelliğine sahiptirler.
Gönderi başına ücret alan mega influencerlar, markanın bilinirliği ciddi bir şekilde artırır. Ancak çok maliyetli olduğu için genellikle yüksek bütçeye sahip büyük firmalar tercih etmektedir.
İçerik Tarzlarına Göre Influencer
1. Blogger
Teknoloji, moda, seyahat, yaşam tarzı gibi pek çok konuda liderlik edecek yaratıcı fikirlere sahip ilgi alanı olan konularla ilgili internet üzerinde özgün içerikler üretip yayınlayan kişilerdir. Bloggerlık, vlogger olmaya; vlogger olmak da YouTuber olmaya evrilirken hala öz değerini korumaya devam etmektedir. Bloggerlar ve sosyal medyadaki Influencer’lar, takipçileriyle en otantik ve en aktif ilişkiye sahip kesimdir. Bunun bilincine varan markalar, reklam kampanyalarında bloggerlara yer vermeye başladılar.
Bloggerların başarısı, takipçilerine karşı olan saygılarıdır. Bu şekilde takipçi kazanmakla kalmıyor, aynı zamanda onların güvenini de kazanıyorlar. Bu şekilde de onlarla daha iyi şekilde etkileşime geçip çok daha iyi şekilde etkileyebiliyorlar.
2. YouTuber
Ürettiği içeriklere göre ayırabileceğimiz Influencer tiplerinin bir diğeri de tahmin edilebileceği üzere YouTuberlar. Dünyanın her yerinde görülen ve Türkiye’de de oldukça yaygın olan YouTuberlık, markaların da gözdesi durumunda. Özellikle son yıllarda fazlasıyla kitle toplayan YouTube, markaların çok daha fazla kişiyle etkileşime geçebilmesini sağlıyor.
İçerik üreticileri YouTube üzerinde çok daha fazla takipçi elde edebiliyor. Bu platformda bir kişinin abone sayısı düşük olsa bile izlenme sayıları oldukça yüksek olabiliyor. Bunun sebebi de bir kişiyi takip eden ve izleyen kişilerin bazıları abone olmak yerine yalnızca izleyip geçiyor. Yine de etkileşim sayısı daha çok olduğu için YouTube markalar için güzel bir platform.
Sosyal Medya İçerik Üreticisi
Bloggerlar, YouTuberlar ve farklı birçok Influencer, yeni takipçiler elde edebilmek ve daha fazla kişiye ulaşabilmek için sosyal medya platformlarını kullanıyorlar. Genellikle Instagram veya Twitter gibi sosyal medya platformlarını tercih eden bu tip Influencer’lar çok daha aktif bir şekilde takipçileriyle etkileşime geçiyor.
Bunun sebebi YouTube için bir video üretmek çok daha uzun zaman alabiliyor ancak Instagram’da bir hikaye atmak veya Twitter’da bir post paylaşmak çok daha hızlı şekilde yapılabiliyor.
Son yorumlar