Skip to main content
BrandingContent Marketing

#MercekAltında: Kurumsal Blog

By 16 Eylül 2022Kasım 23rd, 2022No Comments

2020’de hayatımıza giren pandemi, tüketim alışkanlıklarımızı ciddi oranda değiştirdi. İnternetin gelişimi durmak bilmezken, bu dönemde çevrimiçi ortamları deneyimleyenleri sayısında da artış yaşandı. Eve kapanan tüketiciler, bilme ve satın alma ihtiyaçlarını internet üzerinden gidermeye karar verirken bunu ön göremeyen markalar sınıfta kaldı.

Yapılan araştırmalara göre pandemide tüketicilerin markalara duydukları sadakat önemli ölçüde düştü. Bu durum karşısında kurumlar, iletişim akışını sağlayacak etkili kurumsal iletişim araçlarına ihtiyaç duymaya başladı. Tüketicilerinin, vaktinin önemli bir kısmını internette geçirdiğini fark eden kurumlar içerik pazarlamanın öneminin farkına vardılar.

Markalara, çevrimiçi ortamlarda olumlu katkılar sağlayan ve içerik pazarlamasında önemli bir yer edinen kurumsal bloglar, tam da burada devreye girmektedir.

Kurumsal Blog Neden Önemli?

Hubspot’un yapmış olduğu farklı bir araştırma da gösteriyor ki, düzenli olarak blog içeriği üreten B2B şirketler her ay yüzde 67 daha fazla satış gerçekleştiriyor. Bu sebeple başarılı bir kurumsal blog oluşturabilmek her şirket için kilit bir rol oynuyor.

Kurumsal bloglarda, kurumsal ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgiler, kurum haberleri ya da kurum dışı gelişmeler gibi çeşitli konuları içeren gönderiler yayınlanmaktadır. Zannedilenin aksine bülten ya da gazete gibi işlememektedir. Tüketiciler bu içerikleri zaten sevmemekte, yöneticiler de tercih etmemektedir.

Kurumun faaliyet gösterdiği sektör ile ilgili gelişmelerin duyuran, güncel olaylar ile ilgili yorumlardan oluşan içerikler; kurumsal blogu sektöründe bir uzman, bir bilirkişi ya da bir düşünce lideri haline getirmektedir. Bu sayede tüketicilerin zihninde olumlu bir imaj kazanmaktadır.

Bu yazımda iki farklı hedef kitlesi olan markaların kurumsal bloglarını, beş kritere göre inceleyeceğim: İçerik, güncellik, seo, mutlimedya ve hiper link kullanımı.

Evernote Blog

evernote.com/blog/

Notlarınızı bir arada tutmanıza olanak sağlayıp onları cep telefonunuz, tabletiniz ve bilgisayarınızla da sekronize eden bir uygulama olan Evernote, üretkenlik konusunda kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen uygulamalardan bir tanesi. Blog yazısından bütçe takibinize kadar birçok datayı tek bir platformda görmenize olanak sağlar.

Beije Döngü

dongu.beije.co

Doğal, bambudan yapılan, zararlı içeriklere yer vermeyen pedleri ile ilgileri üzerine çeken Beije, kaliteli ürün satmanın da yanında toplumsal farkındalığı kazandırmak, doğaya ve topluma faydalı birey olmak ve kadınların yaşadıkları döngü hakkında bilgi edinmesi için içerik üreten bir menstrüasyon ürünler markasıdır.

İçerik

Evernote; marka ismi ile birlikte kullandığı kurumsal blogunda, hedef kitlesinin ilgil alanlarına göre içerik ürettiğini görüyoruz. Beyaz yakalı kitlenin daha çok kullandığı bir uygulama olan Evernote, verimlilik ve iş hayatının kolaylaştırıcı, güncel, multimedya özellikli içerikler paylaşmış aynı zamanda Evernote’u daha efektif nasıl kullanır bunun hakkında da içerikler üretmiştir.

Bu sayede kullanıcı sadece Evernote’un reklamına maruz kalmamış, sunduğu faydalı içerikler sayesinde kullanıcılar ile bağ kurabilmiştir.

Beije de hedef kitlesini doğru analiz etmiş; onların ilgilenebileceği konuları kategorilere bölüp (Menstrüel/Genel/Fiziksel/Ruhsal Sağlık, Yaşam, Düşündüren Konular) faydalı içerikler üretirken aynı zamanda rehber, eğitim, seçki ve e-gazeteye de yer vermişlerdir.

Bu sayede, kullanıcının zihninde olumlu ölçüde konumlanmaya hak kazanmıştır.

Güncellik

Blogların en önemli özelliklerinin başında güncel içeriğe sahip olmaları gelmektedir. Güncellik anlayışı, her kurumsal blog için farklı bir anlam taşımaktadır.

Evernote, geçtiğimiz Mart ayında dokuz farklı paylaşım yaparak güncelliğini korumuştur.

Beije’nin blogu dolu olsada, içerikleri ne zaman paylaştıklarına dair bir bilgi göremediğimiz için bu konuda kesin bir şey söyleyemiyoruz. Instagram adreslerinde daha aktif oldukları için, önceliklerini oradaki içeriklere vermiş olabilirler.

Seo

Çevrimiçi ortamda kişilerin istedikleri bilgilere ulaşmak için başvuracakları ilk yer, arama motorlarıdır. Bu nedenle çevrimiçi ortamda bulunabilirlik, mevcut ve potansiyel kitlelere ulaşmak isteyen kurumlar için büyük önem taşımaktadır. Kişiler, kurumları çevrimiçi ortamda genellikle kurum ya da marka ismi ile aramaktadır. Bu nedenle, kurumsal blogun adında kuruma ait ismin geçmesi, kullanıcıların erişimini kolaylaştıran bir unsurdur.

Evernote’a baktığımızda, sadece markanın ismini arattığımızda ilk sayfada blog’a dair bir şey göremiyoruz. “Evernote Blog” olarak arattığımızda ise normal olarak ilk sırada görüyoruz.

Diğer taraftan blog isminin kurumsal kimlik ve kurumsal imaj ile bütünlük sağlaması gibi bir yararı da bulunmaktadır.

Beije, blog ismini “Döngü by Beije” olarak kullanmış ancak arama motorları açısından çok faydalı olmamıştır.

  • Markanın ismini arattığımızda çıkan ilk sayfada blog yer almamaktadır.
  • Döngü ismini arattığımızda da maalesef Beije’nin blog sayfası çıkmamaktadır.
  • Beije blog diye arattığımızda ise Döngü’nin ana sayfası yönlendiren sayfa değil, sitenin kullanılmayan blog sayfaları çıkmaktadır.

Elbette “Döngü by Beije” diye arattığımızda istediğimiz sonuca ulaşıyoruz; ancak marka ile ilk defa tanışan biri ya markanın ismini ya da onunla birlikte blog anahtar kelimelerini kullanarak arama yapacaktır.

Multimedya & Hiper Link kullanımı

Blog kullanıcılarını kurumun web sitesine yönlendiren bağlantılar, kullanıcıların kurumsal ürünleri ya da hizmetleri yakından tanımasını sağlamaktadır. Dolayısıyla web sitesine bağlantı, satışa yönlendirme açısından önem taşımaktadır.

Evernote’un içeriklerini incelediğimizde, ara başlıklar ve konu ile ilgili kaliteli görseller paylaşarak kullanıcının uzun bir yazıyı daha rahat okumasına olanak sağladığını görüyoruz.

Yazı içerisinde hiperlinkleri es geçmeyen marka okuyuculara, sekizden fazla sosyal medya araçlarında o içeriği paylaşabilmeleri için ikon koyarak okuyucunun yazı ile etkileşime geçmesine ve paylaşmasını sağlıyor. Çok fazla video ya da ses dosyası paylaşmadığını da eklemek gerek.

Beije’ye döndüğümüzde ise yazılarına hiper link ve kaynak eklese de multi medya olanaklarından çok faydalandığını söyleyemeceğiz. Kısa yazılarında bu durum çok rahatsız etmese de, uzun yazılar kullanıcının gözünü korkuturak o sayfadan ya da siteden çıkmasına sebep olacaktır.

Yeni çağda insanların odak süresi çok düşük olduğu için onları uzun yazılarla korkutmak yerine, multi medya, ara başlıklar, hiper linkler kullanarak okuma deneyimini yükseltmek site trafiği açısından daha faydalı olacaktır.

Kaynak: Çetintaş, H. Buluthan “BİR KURUMSAL İLETİŞİM STRATEJİSİ OLARAK KURUMSAL BLOGLAR”. Selçuk İletişim, 2014, 8 (3): 92-121 S, https://bit.ly/3LPnByy

Close Menu